Kamu Görevlileri için istifa tarihi belli oldu

Bu durumda bir çok kamu görevlisinin hayalini süsleyen belediye başkanlığı için istifa sürecinin başlaması ile birlikte başta belediyelerdeki kamu görevlileri olmak üzere çok sayıda memur ve bürokratın istifa edeceği tahmin ediliyor.

Siyaset Yayın: 27 Ekim 2023 - Cuma - Güncelleme: 27.10.2023 17:09:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
349 okunma
Google News
YSK, yerel seçimde aday olmak isteyen kamu görevlileri, yargı mensupları, parti yöneticileri, meslek kuruluşu görevlilerinin 1 Aralık saat 17.00'ye kadar istifa etmeleri gerektiğine karar verdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimde aday olacak "kamu görevlileri" için son istifa tarihini 1 Aralık saat 17.00 olarak belirledi.
 
YSK’nın kararı ile birlikte Erzurum’da da istifa yağmurunun yaşanması bekleniyor. Genel seçimlerde Ak Parti’nin en fazla oy kaybettiği illerin başında gelen Erzurum’da mevcut belediye başkanlarının tamamına yakınının değişmesi bekleniyor. Bu durumda bir çok kamu görevlisinin hayalini süsleyen belediye başkanlığı için istifa sürecinin başlaması ile birlikte başta belediyelerdeki kamu görevlileri olmak üzere çok sayıda memur ve bürokratın istifa edeceği tahmin ediliyor.
 
YSK'nın konuya ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan kararında, seçimlerde aday olabilmek için kanun gereği çekilmesi veya görevlerinden ayrılması gerekenlerin bu istekte isteğinde bulunma tarihlerinin belirlenmesi amacıyla yapılan çalışmaların tamamlandığı vurgulandı. Kararda, Anayasa'nın 76. maddesinde, hakim ve savcılar, yüksek yargı mensupları, yükseköğretim kurumlarındaki öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyeleri, kamu kurum ve kuruluşlarının memur statüsündeki görevlileri ile yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlileri ve TSK mensuplarının görevlerinden çekilmedikçe aday olamayacaklarının ve milletvekili seçilemeyeceklerinin hükme bağlandığı anımsatıldı.
 
Milletvekilleri, belediye başkanları, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile muhtarların mahalli idareler seçimlerinde adaylıklarını koyabilmeleri veya aday gösterilebilmeleri için görevlerinden istifa etmek zorunda olmadıklarının hatırlatıldığı kararda, kamu görevlileri, siyasi parti il ve ilçe yöneticileri, TSK mensubu subay ve astsubaylar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların adaylığı konusunda bir hükme yer verilmediği hatırlatıldı.
 
Bu durumda kamu görevlilerinin, siyasi parti il, ilçe yöneticilerinin, subay ve astsubaylar ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar, kamu bankaları ile üst birliklerin ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alanların adaylığı için görevden ayrılmaları gerektiği belirtildi.



 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.